Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice?
Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. Ora Pământului.
De la prima edi
ție din 2007, când 2 milioane de case şi sedii de companii din Sydney au stins luminile timp de o oră, Earth Hour a evoluat
și a devenit cea mai mare mi
șcare de mediu din istorie, implicând sute de milioane de oameni de pe toate continentele.
In 2008, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour. Constructii emblematice precum Golden Gate Bridge din San Francisco, Colosseum-ul din Roma sau panoul Coca-Cola din Times Square au ramas in intuneric. Celebritati din lumea filmului, a muzicii si a artei s-au alaturat initiativei WWF.
In 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4100 de orase de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de actiune impotriva schimbarilor climatice. Campania Earth Hour 2009 a devenit, astfel, cea mai mare actiune de mediu din toate timpurile.
Earth Hour in Romania
In 2009 Romania a participat pentru prima oara la campania globala in calitate de tara oficiala Earth Hour, la iniþiativa WWF, organizatia care coordoneaza de 4 ani campania globala.
Pe 28 martie, intre 20:30 si 21:30, 2 milioane de romani au stins luminile in casele lor, conform datelor furnizate de Dispeceratul Energetic National. In total, 15 orase au sustinut si au promovat campania, in calitate de Orase Oficiale Earth Hour.
La Bucuresti au stins luminile: Palatul Parlamentului, Ateneul Roman, Teatrul National Bucuresti, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Muzeul National de Arta, Opera Romana, Hotelul Intercontinental si Magazinul Cocor. In Piata Constitutiei, sute de sustinatori si voluntari WWF au format, cu lumanari, numarul 60, simbolul evenimentului. Trupa Sistem a sustinut un concert 100% unplugged, iar Astroclubul Bucuresti le-a aratat bucurestenilor corpuri ceresti a caror vizibilitate este foarte redusa de obicei din cauza poluarii luminoase din Capitala.
Evenimente similare s-au organizat si in celelalte orase partenere in campanie.
Peste 30 de companii au contribuit la succesul campaniei, comunicand mesajul Earth Hour catre angajatii si clientii lor si intrerupand iluminatul la sediile din Bucuresti si din tara.
In luna septembrie 2009 campania Earth Hour Romania a primit distinctia Golden Award for Excellence, in cadrul PR Award.
Earth Hour 2010 a fost cea mai mare acțiune de mediu voluntară din toate timpurile. Pe 27 martie 2010, la 20:30 ora locală, luminile s-au stins în 4500 de orașe din 128 de țări.
În 2010, România s-a angajat mai mult decât oricând în campania globală, dovadă fiind miile de mesaje primite pe site-ul http://www.earth-hour.ro/ și prin rețelele sociale, participarea a 37 de orașe și a zeci de companii, dar și acoperirea media a evenimentelor. Cele 37 de orase care au participat la Earth Hour in anul 2010, in ordine alfabetica sunt: Bucuresti, Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacau, Baia Mare, Baile Tusnad, Bistrita, Botosani, Braila, Brasov, Buftea, Calafat, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Focsani, Giurgiu, Horezu, Iasi, Miercurea Ciuc, Mizil, Panciu, Piatra Neamt, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Resita, Rosiorii de Vede, Satu Mare, Targoviste, Timisoara, Tulcea, Turda, Vatra Dornei, Vaslui si Zalau.
În 2011, WWF, alături de partenerii
și sus
ținătorii din România, va da din nou tonul stingerii luminilor în zeci de ora
șe, clădiri proeminente
și institu
ții, invitând oamenii din toată
țara să repete gestul în casele lor. Campania se va bucura, în continuare, de sprijinul lui Zoli Toth, ambasadorul Earth Hour în România.
Datorită sutelor de pove
ști ale oamenilor care, din 2007
și până acum, s-au arătat pregăti
ți să î
și reducă impactul negativ asupra planetei în via
ța de zi cu zi, nu doar de Ora Pământului, campania Earth Hour 2011 se va dedica tocmai acestor pove
ști, fie că ele vor veni din partea companiilor, a autorită
ților sau a oamenilor obi
șnui
ți.
„Evolu
ția atât de rapidă a campaniei în doar patru ani de zile a arătat că există sute de milioane de oameni care î
și doresc să facă mai mult pentru planetă”, a declarat Andy Ridley, co-fondatorul
și directorul executiv Earth Hour International.
„Fie că vorbim de copii care transformă o sală de clasă sau de un pre
ședinte care schimbă o
țară întreagă, oameni, organiza
ții
și guverne din întreaga lume sunt invita
ți să stingă luminile de Earth Hour
și să se angajeze în ac
țiuni de mediu ce depă
șesc limitele temporale ale Orei Pământului”, a adăugat Andy Ridley.
Platforma de comunicare a campaniei din România,
http://www.earth-hour.ro/, a pus la dispozi
ție din luna februarie, idei de ac
țiuni
și evenimente, materiale de promovare, dar
și posibilitatea de a sprijini în mod direct Earth Hour
și WWF în România.
SURSA:
http://romania.panda.org/